Taekwondo vereniging Garuda Waalwijk

Anno 1987

garuda in 't kort

 

wat doen wij?

 

trainingstijden

 

contact

 

ledenafdeling

Wat doen wij?

Taekwondo is een Koreaanse verdedigingskunst die zijn oorsprong vindt in het Middeleeuwse Korea. Kenmerkend voor taekwondo zijn de vele mogelijkheden aan arm - en beentechnieken die zowel in verdedigend als aanvallend aspect gebruikt kunnen worden. Het woord 'Taekwondo' bestaat uit 3 delen:

- TAE: betekent letterlijk 'voet' en omvat alle toegepaste beentechnieken, zowel uit stand als gesprongen, verdedigend als aanvallend.

- KWON: betekend 'vuist' en staat voor alle armtechnieken, al zijn deze binnen taekwondo minder aanwezig. Dit neemt niet weg dat ze toch een wezenlijk deel van deze krijgkunst uit maken.

- DO: staat voor 'de weg van' / 'de kunst van'. Maar ook staat DO in taekwondo voor discipline & respect.

Trap - en stoottechnieken, het handelen in onveilige situaties en het kunnen omgaan met agressieve benaderingen worden behandel in de volgende belangrijkste onderdelen van deze gedisciplineerde Koreaanse verdedigingskunst/sport:

TAEGEUKS / POOMSAE (stijlvormen)    In de meeste vechtsporten kent men stijlfiguren die volgens een vast patroon moeten worden gelopen. Ook in het taekwondo kent men deze stijlfiguren die wij binnen onze verenging taegeuks en poomsae noemen. Het is een schijngevecht waarin je laat zien dat je voldoende kennis hebt om afweer en counter, op de juiste wijze, toe te kunnen passen. Het is van groot belang dat hierbij de juiste houding in acht genomen wordt, en alleen dan kan men dit met succes beoefenen. Pas later komt men tot de ontdekking hoe belangrijk de stijlfiguren zijn voor het beoefenen van taekwondo. Men wordt zich meer en meer bewust van hetgeen wat men doet. Men wordt bewust van spanning en ontspanning van de spieren, van het al of niet gebruiken van de gewrichten, en van het belang van een goed evenwicht.

HOSINSUL (zelfverdediging)   Het is een belangrijk onderdeel en wordt veelal met partner geoefend. Er wordt aangevallen met een slag, stoot of trap. Dit kan ook in de vorm van een verwurging, vastpakken bij de polsen, kleding en ledenmaten, maar ook met een stok of mes. Je leert hoe je kunt reageren, hoe je je tegenstander onder controle houdt en wat je wel of niet moet doen om de aanval snel, krachtig en zo effectief mogelijk - zonder onnodig geweld - af te slaan. De aanval moet dus zoveel mogelijk de praktijk benaderen. Ook voor deze oefeningen geldt natuurlijk dat ze regelmatig moeten worden herhaald om automatisch te kunnen reageren om niet dicht te slaan. Zelfverdediging maakt je in ieder geval zelfverzekerder. Het is heel vaak de eerste reactie van het 'slachtoffer' die het belangrijkste is en waardoor de aanvaller zich bedenkt en er vandoor gaat. Let wel,  EEN GEVECHT NIET GEVOCHTEN, IS ALTIJD GEWONNEN!

TAERYON (sparring)   Binnen het WTF taekwondo is sparring een groot wedstrijdonderdeel. Er worden talrijke (inter)nationale kampioenschappen georganiseerd, zelfs tot aan Olympisch niveau. Een sparringswedstrijd is een tweegevecht waarbij de sporter ingedeeld wordt naar leeftijd, graduatie en gewicht. Men draagt hierbij borst - hoofd - kruis - arm en scheenbeenbescherming. De bescherming en het reglement dat geldig is bij alle wedstrijden, zorgen ervoor dat de gevechten veilig zijn voor de deelnemers. Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van een elektronisch puntensysteem d.m.v. elektroden in pantser en beschermer zodat de punten goed bijgehouden kunnen worden.

GYE PA (breektest)   Breektesten zijn een examenonderdeel van het taekwondo waarmee je laat zien dat men de techniek volledig beheerst. Door het breken van een plank, van de voorgeschreven dikte, met een hand of voet techniek laat je zien dat de techniek perfect wordt uitgevoerd. 


Stijlvormen

Zelfverdediging

Wedstrijd Sparring

Breektest

taekwondo uitproberen? Train voor €.25,- en betaal geen inschrijfgeld

Zou jij nu ook eens willen uitproberen wat taekwondo inhoud, of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging op sport gebied? Dan hebben we voor jou een prima oplossing! De UITPROBEERMAAND VOOR MAAR €.25,-. Als je wel wilt gaan sporten, maar nog niet aan een jaarabonnement vast wel zitten kun je bij ons 1 maand uitproberen. Besluit je na die maand te willen blijven betaal je GEEN INSCHRIJFGELD.

Ben je benieuwd wat Garuda misschien wel voor jou kan betekenen en wil je meer informatie of een indruk krijgen wat taekwondo inhoud? Kom dan gerust eens langs tijdens onze trainingen op maandag 19.00u tot 21.30u en woensdagavond van 20.00u tot 21.30u aan het Sportpark De Zeine in Waalwijk. Onze zaal is te bereiken voor dames via kleedkamer 10 en voor de heren via kleedkamer 9. Wel graag je schoenen uit voor je de zaal in loopt.

 

Lidmaatschap 2020

Binnen onze vereniging kennen we twee verschillende tarieven namelijk voor de JEUGDGROEP voor leden van 7 t/m 12 jaar, en de JUNIOR / SENIORGROEP voor leden vanaf 13 t/m 60 jaar. Naast de contributie worden al onze leden automatisch ingeschreven bij de TBN, zodat je diploma's landelijk erkend worden. Garuda traint volgens de TBN-normen, d.w.z. dat al onze leden moeten beschikken over een taekwondopak + volledige bescherming bestaande uit; scheenbeschermers, onderarmbeschermers, helm, bitje, handschoenen, pantser en tok bij de heren. Optioneel is een borstbeschermer voor de dames. Deze materialen worden door de vereniging aangeschaft en tegen gereduceerde prijs, afhankelijk van de maat, aangeboden.

JEUGDGROEP voor leden van 7 /tm 12 jaar* (mits trainend in deze groep)

- Uitprobeermaand:  €. 25,00 *

- Eenmalig inschrijfgeld:   €. 15,00
- Jaarcontributie heel 2020:  €. 210,00 (of)
- In twee delen, te voldoen in januari:  €.105,00 en te voldoen in augustus:  €. 105,00

JUNIOR / SENIORGROEP voor leden van 13 t/m 60 jaar

- Uitprobeermaand:   €. 25,00 *

- Eenmalig inschrijfgeld:  €. 15,00
- Jaarcontributie heel 2020:  €.230,00 (of)
- In twee delen, te voldoen in januari:  €. 115,00 en te voldoen in augustus:  €.115,00


LIDMAATSCHAP TBN
- Aspiranten (t/m 13 jaar):  €. 30,75
- Junioren (14 t/m 17 jaar):  €. 36,75
- Senioren (vanaf 18 jaar):  €. 41,75
- Eenmalig inschrijfgeld:  €. 7,50

Deze wordt door de TBN zelf geïnd met een acceptgiro.
Het bondslidmaatschap bij de Taekwondo Bond Nederland is persoonsgebonden en staat los van het lidmaatschap bij Garuda. U bent zelf verantwoordelijk voor de opzegging hiervan, wij kunnen uw persoonlijke lidmaatschap niet ontbinden.

* Wil je eerst eens vrijblijvend meetrainen om te kijken of taekwondo iets voor jou is? Dat is natuurlijk geen enkel probleem, je bent van harte welkom en neem gerust een vriend of vriendin mee. Heb je wel het idee om taekwondo zou willen gaan doen, maar wil je het eerst eens uitproberen? Dan hebben we ook de
mogelijkheid tot een Uitprobeermaand. Dit houdt in dat je een hele maand kunt meetrainen voor €.25,00. Besluit je na deze maand lid te worden betaal je GEEN inschrijfgeld.

Opzeggen

Opzegging van het bondslidmaatschap van de TBN moet uiterlijk 1 maand voor het verstrijken van het lopende contributiejaar gebeuren. Opzegging kan via de online ledenadministratie of via een aangetekende brief met vermelding van uw naam, bondslidnummer en handtekening. 

Opzegging kan alleen als men zijn lopende contributieverplichting heeft voldaan. In de online ledenadministratie verschijnt bij betaald hebbende leden een optie om automatisch op te zeggen. Bij niet-tijdige opzegging wordt het lidmaatschap automatisch met een kalenderjaar verlengd.

Let wel: stoppen bij een vereniging betekent niet automatisch opzegging van het bondlidmaatschap. Dit dient u persoonlijk te doen indien gewenst.

 

 

Opzeggen bij de TBN 

 

Opzegging van het lidmaatschap bij Garuda door het lid kan slechts geschieden, per mail of schriftelijk, tegen het einde van de maand en met inachtneming van een opzeggingstermijn van twee weken.

Eventuele uitstel van contributie door bijvoorbeeld langdurige ziekte is bespreekbaar. Evenals retourneren van reeds betaalde contributie na opzegging lidmaatschap. Dit wordt dan berekent vanaf de hele maand NA de opzegtermijn.

 

 

Aankomende Bijzonderheden in het rooster

No events

Club Kalender

September 2023
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30